Thema Kunst

26 juni 2023

Thema Kunst

De afgelopen weken zijn we met de leerlingen hard aan het werk geweest met het thema kunst. We hebben besproken wat nou eigenlijk kunst is. Daarna zijn we op ontdekkingstocht gegaan door de verschillende stromingen van kunst; Van Barok en Rococo tot kubisme en moderne kunst. Natuurlijk hebben we verschillende kunstenaars uitgelicht.

We zijn zelf aan de slag gegaan als Picasso en hebben onderzoek gedaan naar Vincent van Gogh.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de Bijtjes zijn aan de slag gegaan met kunst. Zij hadden een boek van het kleurenmonster en mochten zelf experimenteren met de kleuren

 

 

 

 

 

 

 

 

In de onderbouw hebben we de woordenschat ontwikkeling gestimuleerd door in verschillende hoeken te werken. Zo is er een echt schildersateliers en een kunstmuseum ontstaan. We zijn druk bezig geweest met het inrichten van het museum en daarna met het runnen daarvan. Wat komt daarbij allemaal bij kijken? De leerlingen hebben zelf prijslijst kaartjes ontworpen en entreekaartjes gemaakt. We hebben daarbij verschillende teksten gelezen.

 

 

 

 

 

 

 

De leerlingen in de verschillende klassen hebben onderzoek gedaan naar kleur en vorm gebruik. Natuurlijk komen dan kunstenaars als Vermeer, Kandinsky en Henry Matisse aan de orde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn met zijn allen heerlijk creatief bezig geweest.

We hebben de kleuren van het meisje met de Parel bestudeerd en een deel zelf getekend.

Met cirkels en vierkanten van verschillende kleuren papier, hebben we een echt groepswerk gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met verschillende knipsjablonen konden de kinderen hun eigen kunstwerk rondom Matisse maken.

Verschillende klassen hebben de Nachtwacht bestudeerd en zijn samen teruggegaan in de tijd van de Gouden eeuw! Hoe zagen de mensen er toen uit? Hoe is de Nachtwacht gemaakt? Juf Lilian had hele mooie kleding meegenomen en deze mochten we aantrekken. Het leek wel of we zo uit een schilderij van Rembrand van Rijn waren gestapt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de kunstperiode afgesloten met een echte tentoonstelling waar ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden onze kunst konden bewonderen. Van abstracte kunst, zelfportret tot eigen ontworpen tassen en t’shirts.

 

 

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling was een groot succes. Er waren niet alleen kunstwerken te bezichtigen, maar ook veel activiteiten om te doen! We hadden een ‘rol en bouw’ van lego, waarbij je een echt Mondriaan kunstwerk kon maken. Een kunstmemory en van Kapla konden we een echt kunstwerk van Keith Haring namaken. Het was een groot succes!

 

 

 

 

 

 

De reacties van iedereen waren super enthousiast.

We hebben ware kunstenaars op school die niet alleen veel kunst zelf kunnen maken, maar ook een grote kennis over de kunststromingen en kunstenaars hebben opgebouwd.

 

 Nieuwsarchief