Leestijd 3 - 4 min
Kinderkunst in de hoofdrol op KindCentrum Waldervaart

Maart stond in het teken van kunst op het KindCentrum Waldervaart in Schagen. Leerlingen namen deel aan het project ‘Beeldend Vormen’ van De Kunstweken en leerden werken met verschillende druktechnieken, gips en gasbeton. Daarnaast mochten de kinderen buiten de lijntjes kleuren tijdens de workshop experimenteren met verf. “Alles mag”, zei de juf tegen de leerlingen terwijl zij zelf breed lachend met haar blote voeten in de verf stond. En dat was best even wennen voor de leerlingen…

Marjoke Mors helpt een leerling met zijn beeld op sokkel

Binnen het KindCentrum Waldervaart werken basisscholen, kinderopvang en dagbehandeling samen vanuit één gezamenlijke visie. De Antoniusschool (so) van de Aloysius Stichting, De Tender (sbo) van Stichting Surplus en Parlan werken samen aan verschillende projecten – zo ook aan De Kunstweken. “Wij geloven in het samen leren en creëren vanuit een gezamenlijke visie om de ontwikkeling van een kind optimaal te stimuleren”, aldus Layla Assouik, leidinggevende van Parlan Centrum voor Daghulp Schagen.

"Door samen kunst te maken en elkaars kunst te waarderen vallen de verschillen even weg."

Het project ‘Beeldend Vormen’ is ontwikkeld door De Kunstweken vanuit het idee dat jezelf creatief uiten vrij maakt. Het geeft zelfvertrouwen en leidt tot een gevoel van waardering. Daarnaast voelen kinderen die ruimte krijgen om hun binnenwereld te ontdekken zich gelukkiger en presteren zij op diverse vlakken beter. Louise Bos, directeur van De Tender, benadrukt dat kunst leerlingen daarnaast ook verbindt. “Ons KindCentrum heeft een zeer gemengde populatie, maar door samen kunst te maken en elkaars kunst te waarderen vallen de verschillen even weg. Leerlingen ontdekken zichzelf, maar ook hun klasgenoten op een nieuwe manier.”

Experimenten met verf: een workshop voor jong en oud

Tijdens De Kunstweken volgden leerlingen van het KindCentrum diverse workshops, onder andere van Joke Beers van Artfarm uit Heerhugowaard. De beeldhoudster gaf samen met hobby creatieveling Marjoke Mors een workshop waarbij leerlingen een gipsen beeld op sokkel maakten. Leerlingen vormden stug ijzerdraad tot een figuur in beweging, timmerden dit op een sokkel, vulden het resultaat verder op met aluminiumfolie en werkten het beeld ten slotte af met lapjes gipsverband. Aan het eind van de sessie werden de tafels gesierd door een gevarieerde reeks nog natte gipsen beelden. Een speerwerper, een voetballer, een ninja en de man met de korte arm. Joke had het nog dapper geprobeerd: “Laten we zijn arm anders iets langer maken...”, maar dat was tevergeefs. “Ik wil een korte arm, hij is goed zo”, had de leerling geantwoord. Oog voor de schoonheid van imperfectie - nu al een artiest.

Ook enthousiaste leraren uit de eigen teams verzorgden workshops. Irene Veldman (De Antoniusschool) en Jaike van Zanten (De Tender) toverden een volledig klaslokaal om tot een atelier. Alle kasten, lades en bakken op de scholen in het KindCentrum werden doorzocht. Als een vondst ergens ook maar iets met verf zou kunnen doen, dan was het geschikt voor deze workshop. De ene klas naar de andere kwam langs in het atelier en het creatieve duo stond iedere ronde opnieuw te popelen om te zien wat de leerlingen zouden maken. Leerlingen moesten even wennen aan dit vrije spel, maar al snel was het aan. Leerlingen mengden verf onder plasticfolie op een glasplaat, spetterden met verf tegen een groot vel, bliezen verf over een blad met een rietje, tamponneerden, rolden of gebruikten toch gewoon een kwast. Alles mocht. En dat werd helemaal duidelijk toen de schoenen uitgingen en de leerlingen en juffen schilderden met hun blote voeten. Leerlingen gierden het uit en juffen Irene en Jaike genoten minstens zo hard.

Ambassadeurs van De Kunstweken: Jaike van Zanten (l) en Irene Veldman (r)

Na bijna vier weken werden De Kunstweken werden afgesloten met een kunstroute door het KindCentrum Waldervaart waarbij alle werken tentoongesteld werden. Leerlingen, leraren, ouders en buurgenoten vulden de gangen om het werk van de jonge meesters te bewonderen. Directeur van de Antoniusschool Schagen, Chantal van der Raaij: “De opkomst was veel hoger dan verwacht – ontzettend leuk voor de leerlingen en onze teams. Je ziet de kinderen oprecht groeien door dit project en het podium dat hun kunst krijgt.” Ook Remco Prast, sectordirecteur van Aloysius Noord en Gesloten, bezocht de kunstroute met een deel van zijn team. “Het is fantastisch om te zien hoe kinderen vanuit het regulier onderwijs, speciaal onderwijs en jeugdzorg samen de prachtigste kunstwerken hebben gemaakt. Dit is een fantastisch voorbeeld van integratie. Ik ben ontzettend trots!”

"Je ziet de kinderen oprecht groeien door dit project en het podium dat hun kunst krijgt.”

Als klap op de vuurpijl werd er per deelnemende school een gigantische poster onthuld waarop van iedere leerling een schilderij in miniatuur is afgebeeld. Deze posters krijgen een mooie plek in het KindCentrum, want kinderkunst verdient alle aandacht!

auteur
fotografie Britt Hoeksema
relevante categorieën cultuureducatie, hoofd, hart en handen, integraal samenwerken