Workshop stop motion animatie Antonius Schagen en Den Helder

18 juni 2020

Monsters, crashes, lava dances en een ‘gevecht dat nooit eind’. Je zou bíjna denken dat er iets uit moet bij leerlingen na al die weken thuisonderwijs… Groep 6 van de Antoniusschool in Schagen en groep 7/8 van Antoniusschool de Pionier in Den Helder volgden een workshop stop motion animatie en maakten hun eigen korte film. Of actiefilm, in dit geval. En dat is best kicken. “Juf - kijk! Hij doet het écht!”

 

 

Leuk en leerzaam

“De workshop is absoluut een aanrader. Leerlingen vonden het ontzettend tof om een eigen film te maken - daar helemaal zelf verantwoordelijk voor te zijn. Daarnaast was de workshop erg leerzaam. Ze werkten samen en ontwikkelden een chronologisch verhaal met een begin en een eind waarbij ze bewust rekening hielden met oorzaak en gevolg. Daarnaast maakten ze kennis met de filmtechniek en het belang van goed licht”, aldus leraarondersteuner Samantha Tediek.

 

Dino crash

Het enthousiasme van de leerlingen vertaalt zich ook naar de resultaten van de workshop, want die mogen er absoluut zijn. Zo verbeeldden Sipan en Collin ‘end of dino, start of human’ - inclusief gigantische meteorietinslag. En wil je weten hoe je je van een boze dino je beste vriend maakt? Bekijk dan onder dit bericht de film ‘Dino crash’ van Dominik en William! Kijk voor de andere pareltjes op de website van de Antoniusschool Schagen (klik).

 

Workshop van Cultureel Verschil

De workshop werd georganiseerd door Monique van der Kaaden van De AnimatieTafel via Cultureel Verschil. Cultureel Verschil is een initiatief van Lennard Gols dat kinderen en jongeren kennis laat maken met kunst en cultuur via workshops en projecten. Cultuurcoördinator Irene Veldman en haar collega Ria Hoekstra ontmoetten Lennard vorig jaar op het Popcorn Onderwijsfestival. Het klikte. In december verzorgde Cultureel Verschil al een workshop beats ’n drums en nu dus een workshop stop motion animatie.

 

 

Van verhaal tot stop motion film

Tijdens de workshop bedachten leerling in tweetallen een verhaal. Ze verzamelden de materialen die ze nodig hadden om dat verhaal te verbeelden en legden het verhaal vast met een stop motion filmtechniek. Hierbij zetten ze de karakters in een bepaalde houding, fotografeerden dit, veranderden de posities enigszins en fotografeerden dit opnieuw. Dit herhaalden ze tot het volledige verhaal was vastgelegd. Door de foto’s snel achter elkaar af te spelen komen de karakters in beweging.

 

Et voilà - een stop motion film!

 

Keertje sparren over cultuuronderwijs?

Wil je meer weten over deze workshop of over cultuuronderwijs op de Antoniusschool in Schagen of Den Helder? Neem contact op met cultuurcoördinator Irene Veldman via irene.veldman@aloysiusstichting.nl. Zij vertelt je graag en vol enthousiasme over afgeronde en lopende projecten én over de talloze ideeën die zij nog heeft voor de toekomst!

 

 



Nieuwsarchief